2009. március 17., kedd

Filmajánló - 002

Régóta eszemben van néhány kimagasló film, amit szerintem mindenképpen érdemes megnézni, hát most végre rászántam magam, hogy összeszedjem őket! :) Nem kifejezetten művészfilmek, de közel járnak hozzá. Tehát íme, a Top 3-as lista:

I. A FAUN LABIRINTUSA
II. ZUHANÁS
III. A FORRÁS

I. A Faun labirintusa (El Laberinto del Fauno)

A film az 1944-es spanyol pogárháboú után játszódik, és bár a főszereplő kislány, Ofelia a továbbra is folyó gerillharacok elől menekül a fantázia világába (ez felidézi az akkor virágzó Avantgárd-mozgalmakat) , szó sincs történelmi filmről. A világhírű spanyol rendező Guillermo Del Toro elrejtett utalások és mesés elemek tömkelegével ábrázolja Ofelia szenvedését és menekülését, miközben a főszereplő ugyanúgy meghívja saját háborúját a korabeli Spanyolországban, és az általa elképzelt "szebb" álomvilágban.

Ezenkívül ajánlom figyelmetekbe a film zenéjét, ami egyszerűen zseniális!
Hivatalos webodal
Előzetes (alias kedvcsináló)

II. Zuhanás (The Fall)

Főszereplőnk, egy mutatványa közben megsérült kaszkadőr furcsa ismeretséget köt Alexandriával a '20-as évek Amerikájában: a kislányt és a férfit ugyanabban a kórházban ápolják, és váratlan találkozásuk után egymás minden napi társasága lesznek. És ekkor kezdődik a mese: a kaszkadőr csodás történettel szórakoztatja a kislányt banditákról, palotákról, vándorokról és csatákról. Azonban meséiért cserébe titkon morfiumhoz akar jutni a kórház gyógyszerei közül, az alku másik felét a kislánynak kell teljesítenie. És miközben a gyógyszer hatása egyre inkább rányomja bélyegét a kaszkadőr életére és gondolataira, ugyanúgy csúszik ki a kezei közül a mese fonala...
Weboldal
Előzetes

III. A forrás (The Fountain)

Különleges történet, melyben egy férfi 1000 éven kereszrül próbálja megmenteni haldokló szerelmét, és keresi az Élet Fáját. A film romantikus dráma, de sokkal több is ennél: a buddhizmus, a kereszténység és a maja vallás tanításainak ötvözete az, amely a főszereplők útját mutatja és kíséri, miközben a maguk módján mindketten az örök élet forrását igyekeznek meglelni. Lenyűgöző a film képi világa, és ezek segítségével a rendező utalások és szimbólumok útvesztőjébe kalauzolja a nézőt.

Hogyha teljes mértékben meg akarnánk érteni ezt a filmet, valószínűleg lehetetlen feladatra vállalkoznánk: mindig rejt magában valami újdonságot, és ahány néző, annyiféle magyarázat létezik a történetre!
Egyébiránt a filmet most kezdte sugározni az HBO.

Weboldal
Előzetes

Tehát, ezek voltak nálam az elgondolkodtató, megunhatatlan és művészi filmek 2006-2008 kategória nyertesei! :)

Nincsenek megjegyzések: